Det råder ingen tvekan om att Golden retriever är en ras som har tagit många människor med storm. Den guld-beigea hunden har ett stort hjärta, mycket tålamod och är en lojal och trogen vän. I Sverige ligger Golden retriever allra högst upp på lista över uppskattade och populära hundraser och det är inte för ingenting. Utöver ovanstående fördelar så är den ofta på mycket bra humör, sällan aggressiv mot människor och andra djur och älskar att hänga med på familjens alla äventyr, stora som små.

Funderar du på om en Golden retriever är rätt hund för dig? Så kan fallet mycket väl vara. Här nedan har vi samlat lite rolig och bra information om den trevliga hundrasen. På så sätt kan du lära dig mer om Golden retrievers och se om en hund skulle passa in i din vardag eller inte.

Detta visste du inte om Golden retrievers

1. Hunden har en av och på-knapp

Många Golden retrievers-ägare kan nog go i god för att den här hundrasen har som en på och av-knapp någonstans på kroppen. När hunden är utomhus blir den mer än gärna pigg, alert och på språng. När man väl kommer innanför dörren slappnar den dock av väldigt mycket och blir sansad som få.

2. Bada är bäst

Vill du ha en hund som älskar vatten och som du mer än gärna kan ta ett dopp med på sommaren så är Golden ett utmärkt val. Den här hundrasen har en hel del simhud mellan sina tår och älskar allt som har med vatten att göra, oavsett om det är att bada i en sjö eller leka med vattenslangen i trädgården.

3. En inte allt för gammal hundras

Golden retrievers associeras gärna som en svensk hundras, men så är inte fallet. Sanningen är att hunden inte kom till Sverige förrän på 50-talet och det var inte förrän år 1974 som man valde att starta upp den allra första svenska rasklubben. Innan 50-talet var rasen okänd i landet, medan den idag är den mest älskade och populära.

4. Hunden som älskar att bära

Golden retrievers älskar att få bära saker och ting i munnen och kan både känna sig glada och stolta när de har något att visa upp. Det spelar sällan någon roll om det är en pinne, leksak, sitt eget koppel eller kanske en påse med något gott som ni har handlat i affären. När hunden får bära känner den sig helt enkelt lycklig.

5. Färgförändringar med åren

Det är inte helt ovanligt att en Golden retrievers päls kan börja att ändra färg i samband med att hunden blir äldre. Det vanligaste är att pälsen blir mörkare, men vissa hundar blir ljusare istället. När hunden är valp så är pälsen överlag alltid ljusare än för en vuxen hund. Ibland kan man se på valpens öron hur pälsen kommer att se ut när den blir större. Om färgsättningen på öronen är mörkare så kommer den troligtvis också att få en mörk päls som vuxen. Häftigt, eller hur?