Att köpa en hund är en väldigt stor händelse för många människor. Det är inte ovanligt att man har behövt vänta under många år tills tiden verkligen känns rätt. Att köpa en hund är inte som att köpa en produkt eller en leksak. Det här är en levande varelse som kommer att vara i behov av dig hela sitt liv för att må bra. Precis som med alla viktiga köp så måste du tänka efter innan du bestämmer dig för att faktiskt köpa. Ett vanligt misstag är att man agerar för snabbt på den trevliga känsla som ägandet av en hund kan medföra, vilket kan resultera i att man väljer fel ras eller att man helt enkelt inte får vardagen att gå ihop.

Att vara hundägare är fantastiskt, men det kräver också en hel del jobb och en stabil ekonomi. Vi vill att du ska bli så nöjd med din nya vän som möjligt och har därför satt ihop en liten lista med vad du bör tänka på innan du hämtar hem din valp för första gången.

Vilken hundras ska du välja?

Det är lätt att fatta tycke för en hundras enbart på grund av utseendet, men att välja en hund efter hur den ser ut blir sällan bra. Även om alla hundar har sina egna personligheter så har de olika raserna sina specifika egenskaper. Vissa hundar är väldigt hoppiga och skälliga, andra är lugnare, vissa har mer tålamod än andra och så vidare. Många faller för Golden retriever eftersom hunden är känd för sitt stora tålamod och sitt hjärta av guld, men det betyder inte att det är hunden för just dig. Se till att du läser på noga om de olika raserna för att hitta en som faktiskt är så lik dig själv som möjligt.

Hur ser din vardag ut?

Du kommer leva sida vid sida med din hund under många år framöver. Därför måste du titta på hur din vardag ser ut och om det finns utrymme i den för en hund. Hur har du exempelvis tänkt gällande hundvakt när du är i skolan eller på arbetet och vad händer när du vill åka iväg på semester och inte har möjlighet att ta med hunden? Kommer du att orka/kunna ge hunden all den vardaglig motion och stimulans som den behöver för att kunna må bra och hur är det med ekonomin? En hund kostar mycket i inköp, men det är endast en engångskostnad. De största utgifterna har du sedan under hundens levnadsår i form av veterinärvård, tillbehör och utrustning såväl som foder. Glöm inte försäkringen!

Kunskap och intresse

Vi vet att du är upp över öronen intresserad av hundar just nu, men är du säker på att intresset kommer att hålla i sig även om 5-10 år och har du kunskapen som krävs? Din hund kommer att bli din familjemedlem och visst kan man omplacera, men det är en mycket emotionell sak för dig och din hund att gå igenom. Undvik således detta genom att först tänka igenom ditt val noga.